Theater Utrecht

Category List

Upcoming Event

Half Sane

23

Jul

Mystery Mask

11

Aug

Thibaud Delpeut vertrekt na acht jaar bij Theater Utrecht.

Thibaud Delpeut, artistiek leider en directeur van het theater, vertrekt na ruim acht jaar. Dat hebben de Raad van Toezicht en de artistiek directeur van Theater Utrecht vandaag bekend gemaakt. Delpeut is trots op wat hij en het Utrechtse bedrijf samen hebben bereikt. Het liefst zou hij meer ruimte krijgen voor zijn persoonlijke artistieke ontwikkeling na de rigoureuze jaren die hij als artistiek leider doorbracht om Theater Utrecht uit te bouwen tot de organisatie die het nu is.

Delpeut kijkt met trots terug op de afgelopen jaren. † Als artiest heb ik vanaf de herstart van The Utrecht Games in 2013 de taak op me genomen om een ​​nieuw gezelschap te vormen. Ik deed het omdat ik vind dat je als artiest verantwoordelijkheid moet nemen voor het vakgebied waarin je werkt . Die organisatie heet nu Theater Utrecht. Ik heb de afgelopen acht jaar al mijn energie en aandacht besteed aan het bouwen van een plek waar iedereen die deelneemt aan een bedrijf de kans heeft om hun kennis te vergroten en vooruitgang en innovatie te omarmen. Ik ben erg trots op dit team en op alles wat we door de jaren heen hebben bereikt en geproduceerd. Ik heb de moeilijke beslissing moeten nemen om te stoppen met Theater Utrecht om mijn eigen artistieke creatie weer op te pakken. Ik heb veel aan het bedrijf gegeven, en het heeft mij een plezier gedaan. Thibaud Delpeut zei: “Ik neem afscheid met een enorm gevoel van dankbaarheid.”

Monique Mourits, voorzitter van de Raad van Toezicht, is ook verheugd over de leiding van Delpeut en de manier waarop hij de afgelopen jaren de artistieke leiding van Theater Utrecht heeft begeleid. † Thibaud zal gemist worden, maar hij laat het bedrijf in goede handen achter. Verder kunnen we terugkijken op een aantal memorabele voorstellingen die Theater Utrecht een plek in het Nederlandse theater hebben gegeven. Thibaud heeft bij tal van gelegenheden dringende maatschappelijke vraagstukken op de voorgrond gebracht. Daarnaast heeft hij altijd de evolutie van het beroep in de gaten gehouden en gezorgd voor een interdisciplinaire werkpraktijk. Dat is bijvoorbeeld te zien in het nieuw opgerichte innovatielab, waar de komende tijd de eerste ervaringen worden ontwikkeld. Delpeut laat een robuust, geïnspireerd artistiek programma achter waar het hele team achter staat en waar het gezelschap de komende jaren met frisse artistieke leiding en fabrikanten op mag voortbouwen.

Delpeut ontving in 2016 de regieprijs voor zijn voorstelling A Kind of Hades en creëerde unieke werken als Caligula, Homeless, Platonov en Colic. Nu werkt hij aan een gloednieuwe versie van De Kleine Zeemeermin, zijn eerste familieproductie, die op 24 december in première gaat in de Stadsschouwburg Utrecht en daarna op tournee gaat tot februari 2022.

Anne Marie Hoogland, algemeen directeur, is Thibaud dankbaar voor de poëtische en rauwe theaterwerken die hij heeft ontwikkeld; disruptieve voorstellingen die de identiteit van het Utrechtse theatergezelschap bepalen. Theater Utrecht zet de Kunstenplanperiode ’21-’24 voort met de vaste makers van Theater Utrecht, Naomi Velissariou en Casper Vandeputte, evenals partner DOX.

Thibaud Delpeut verlaat het bedrijf op 1 april 2022. Tot die tijd werkt hij zijn huidige projecten af. Er wordt zo snel mogelijk naar een opvolger gezocht.

Als onderdeel van het onderzoek voor What is Love is DOX Club opgericht.

Sinds september is DOX Club CONNECTION druk aan het werk met een groep jonge performers onder leiding van regisseur Casper Vandeputte en choreograaf Justin de Jager. De Club dient als vooronderzoek voor de aankomende producties van Casper en Justin in Theater Utrecht en DOX: What is Love in het voorjaar.

In CONNECTION kijken choreograaf Justin de Jager en regisseur Casper Vandeputte hoe hun werk zich tot elkaar verhoudt en hoe het elkaar zou kunnen aanvullen. Ze onderzoeken waarom individuen een band opbouwen met de artiesten van de DOX Club. Of het nu met elkaar is, de wereld om ons heen, of ons eigen lichaam, we zitten hier allemaal samen in. Theatrale beweging die je meevoert in een betoverende trance.

What is Love is een muziektheater- en dansproductie die in het voorjaar van 2022 in de theaters in première gaat. Een spannend gesprek over liefde. Casper Vandeputte en choreograaf Justin de Jager bedrijven de liefde met een verzameling multi-getalenteerde personen variërend in leeftijd van jong tot oud in de voorstelling, die filosofie, psychologie en humor combineert. Ze streven ernaar liefde te begrijpen door te putten uit hun persoonlijke ervaringen, oude religies en geavanceerde wetenschappelijke bevindingen. Ze praten over, schrijven liedjes over, verlangen, communiceren met het publiek en vechten tegen alles wat er te weten valt over liefde. En er wordt gedanst als de woorden opraken.

Aftrap Wijkjury Utrecht

Op dinsdag 30 oktober 2021 is de Wijkjury Utrecht ’21-’22 van start gegaan. Een nieuwe groep mensen uit verschillende delen van de stad die nog nooit in het theater zijn geweest en nu maandelijks naar een of twee Utrechtse makers gaan’ voorstellingen. Theater Utrecht neemt de Wijkjury Utrecht onder haar hoede met de start

Tags :
Share This :