Presentatie nieuwe locatie Ga deze zomer op zoek naar het dashboard.

Category List

Upcoming Event

Half Sane

23

Jul

Mystery Mask

11

Aug

DIEHLEDING, DOX en Theater Utrecht presenteren deze zomer de nieuwe interactieve locatievoorstelling Dashboard op festivals.

Ga op een emotionele muzikale reis door de diepten van eenzame mensen in een enorme metropool door een taxi te nemen en de hiphopmuziek te volgen. Een enkele auto, een enkele monoloog en een enkele persoon.

COVID-19 schetst een beeld van jonge mensen die opgesloten zitten in hun huizen, hun kijk op de toekomst vervaagt. Dashboard is een filmische korte film over eenzaamheid en sociaal isolement in een metropool die je altijd naar binnen trekt.

In de taxi van Dashboard kunnen de spanningen hoog oplopen: van een luchtig gesprek tot een monoloog met hyperpersoonlijke bekentenissen, van complottheorieën en waanideeën tot dubbelzinnige verwijten.

Innovation:Lab, theater in Utrecht, heeft een groep makers gekozen.

De eerste zeven makers die zijn gekozen voor ons nieuwe multidisciplinaire Innovation:Lab, dat we in samenwerking met DOX en de HKU lanceren, zijn bekend. Ze werken aan concepten als motion capture met kostuums en de afwezigheid van performers op het podium, interactieve ruimtes als een levend organisme, games als theatervoertuig, geluid als medium voor interactie tussen performers en publiek, artificial intelligence tools in theater, en theater door middel van augmented reality en virtual reality.

Zeven makers en denkers buigen zich over de toekomst van theater.

De open call van begin februari trok 138 inzendingen van over de hele wereld, evenals een stortvloed aan positieve reacties uit de kunsten en daarbuiten. Daarna werd een groep van 21 makers geselecteerd via een selectieproces met werksessies en interviews, en presenteerden ze hun voorstel in het lab. Aan het einde van het proces zijn zeven concepten gekozen die de komende maanden in diverse teams worden verkend en ontwikkeld. Dit resulteert in het najaar in diverse publieksbelevingen.

(1) Lieke van der Vegt & Dan Xu, (2) Marlot Meyer, (3) Joeri Heegstra & Samir Veen & Claire Bender, (4) Lieke van der Vegt & Dan Xu, (5) Lieke van der Vegt & Dan Xu , (6) Lieke van der Vegt & Dan Xu, (7) Lieke van der Veg Mette Sterre, Salim Bayri, Dwayne Toemere & Florian Jankowski, Huang Wei-Hsuan, Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Sterre , Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Sterre, Mette Ster Samen met een multidisciplinair team van makers, technologen, ontwikkelaars, ontwerpers, dramaturgen, filmmakers en Virtual Reality experts maken zij van hun concept een prototype. Dit zal dit najaar uiteindelijk leiden tot diverse publieksbelevingen.

Samen creëren we het theater van de toekomst.

Het Innovation:Lab van Theater Utrecht is in samenwerking met DOX en de HKU een nieuwe onderneming die in januari van start is gegaan. Het doel is om de komende jaren samen met andere makers en creatieven het theater van de toekomst te creëren. Het belang van innovatie, co-creatie en inclusiviteit kan niet genoeg worden benadrukt. Hoe zal de mensheid er over tien of honderd jaar uitzien? Hoe ziet het toekomstige theater eruit? Hoe zal technologie hierin een rol spelen? Veel creatieve vormen bevatten een verhaal, maar de formaten waarin we die verhalen overbrengen, raken steeds meer los van de complexiteit van de wereld waarin we leven. Hoe kunnen we met de technologieën van vandaag de verhalen van morgen vertellen?

Theater. Verbluffender dan ooit tevoren.

Albert Verlinde gaf vandaag groen licht voor Nederlands grootste muziek- en theatercampagne in de geschiedenis. Ze willen samen met (theater)makers, voor en achter de schermen, en het publiek op een bijzondere manier aftellen naar het moment dat alle theaters, poppodia, festivals en andere podia weer open mogen met de ‘Mooi dan ooit ‘project.

Het is altijd mooi geweest. Die rode loper, dat wel. Voor de show is er altijd een buzz. Het geluid van muziekinstrumenten die worden gestemd. Het geluid, de helderheid. Het daverende applaus. De vrolijkheid van een feest. Die mysterieuze sensatie die alleen in persoon kan worden gevoeld. We waren het helemaal vergeten! En mochten we jullie straks weer mogen verwelkomen, dan worden die geweldige momenten zeker… nog mooier!

We weten niet wanneer het zal gebeuren, maar we weten dat het zal gebeuren. Daarom zijn we begonnen met het aftellen van de dagen. Ondertussen zitten we niet stil. De programmering van het volgende seizoen staat vast, er vinden audities plaats en de repetities zijn in volle gang. Op de website van de Theatercampagne. Verbluffender dan ooit tevoren. Je kunt er al naar kijken. Er zijn ook enkele unieke cadeaus voor het grijpen. Zelfs de voorpret voor je volgende (live) theateravond wordt mooier dan ooit!

De première van Colic van Thibaud Delpeut is verplaatst.

Door de verlenging van de lockdown en de avondklok kan de nieuwe productie Colic van regisseur Thibaud Delpeut op 10 maart niet in première gaan.

Delpeut en acteur Vincent van der Valk zijn zich hiervan bewust, maar willen het stuk graag afmaken zodat het

kunnen van het schap worden gehaald zodra theaters weer open mogen.

Tussen 8 en 22 maart is Koliet acht keer te zien in De Paarddenkathedraal Utrecht en gaat daarna op tournee tot 19 mei 2021. Waar mogelijk worden de concerten verplaatst. Dit stuk wordt bewaard in het repertorium van het kunstplan. De releasedatum van Koriek was verschoven van het najaar van 2020 naar dit voorjaar.

Makers en creatieve geesten worden uitgenodigd om te solliciteren.

Hoe zal de mensheid er over tien of honderd jaar uitzien? Hoe ziet het toekomstige theater eruit? Hoe zal technologie hierin een rol spelen?

Veel creatieve vormen bevatten een verhaal, maar de formaten waarin we die verhalen overbrengen, raken steeds meer los van de complexiteit van de wereld waarin we leven. Hoe kunnen we met de technologieën van vandaag de verhalen van morgen vertellen? In ons nieuwe multidisciplinaire onderzoekslab willen we samen met andere creatieven artistiek en technologisch onderzoek doen naar dit onderwerp. Het belang van innovatie, co-creatie en inclusiviteit kan niet genoeg worden benadrukt.

Daarom zijn we op zoek naar makers, denkers en creatieven uit de kunstwereld en daarbuiten.

We fantaseren over de volle zalen en het vooruitzicht van een lege zaal.

Wat begon als een optimistische tekst, opgesteld voor slechts één theater, werd al snel overgenomen door de hele culturele sector en evolueerde naar een poëtisch statement dat nu sectorbreed wordt verspreid.

400 culturele instellingen zijn al begonnen de zalen te vullen en hebben zich daardoor verenigd in een boodschap voor iedereen die een zwak heeft voor theater.

“We zijn helemaal klaar om te gaan.” We wachten samen met jou op de rook.”

DE PROMISE (geschreven door Jan Beuving) is een videokunstwerk over de belofte van een lege zaal, waar de betovering te vinden is van wat kan en mag sluimeren. Dat is iets waar de 400 culturele instellingen naar uitkijken. Onder leiding van danseres Uri Eugenio (dansgezelschap LeineRoebana) en vier pianisten: Hannes Minnaar, Yang Yang Cai, Helena Basilova en Iris Hond, Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Soumaya Ahouaoui (theater), Jaap van Zweden (muziek) en Simone Kleinsma (musical) spreken hierin de woorden van hoop. Op vier vleugels spelen ze een gedeelte van Simeon ten Holts Canto Ostinato.

Bezoekers zijn al gegarandeerd van 400 tickets door de branche. Het publiek maakt kans op twee kaartjes voor een voorstelling of concert zodra de deuren weer open gaan. De belofte waarmaken voor een volle zaal.

Tags :
News
Share This :