Hoe wordt het toekomstige theater vormgegeven? Hoe zal technologie hierin een rol spelen? Hoe kunnen we met de technologieën van vandaag de verhalen van morgen vertellen? Drie makers presenteerden hun visie hierop tijdens Innovation:Lab Experiences #1, een Theater Utrecht-productie waarin digitale (theater)technieken centraal staan, na een jaar testen en ontwikkelen.
De drie kunstenaars nemen deel aan Innovation:Lab, een project gefinancierd door Innovation Labs en met medewerking van Theater Utrecht, DOX en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). De organisatoren willen impact maken in andere artistieke disciplines en industrieën door te focussen op digitale innovatie in de podiumkunsten. De Paarddenkathedraal in Utrecht, een voormalige manege van de Faculteit Diergeneeskunde die is omgebouwd tot theaterzaal, is de thuisbasis van Innovation:Lab. In de naastgelegen Snijzaal is een experimenteerruimte ingericht voor makers, ontwerpers, ontwikkelaars en andere creatievelingen, waar voorheen studenten diergeneeskunde dieren opensneden voor studie en nu het kantoor is van Theater Utrecht.
Twee van hen zijn Lieke van der Vegt en Dan Xu. Vorig jaar gaven ze gehoor aan een open oproep aan makers, denkers en creatieven om ideeën in te dienen voor het theater van de toekomst. Beiden zijn van mening dat menselijk contact nog steeds cruciaal is in digitaal theater, vooral als het gaat om het produceren van meeslepende ervaringen.
Overtuigingsvermogen
Abdelhadi Baaddi, een creative producer, is een van de oprichters van Innovation:Lab. “Voor de deelnemende makers, die experimenteren en nieuwe vaardigheden leren, maar ook voor andere makers die worden aangemoedigd om nieuwe technologische toepassingen te onderzoeken”, denkt hij dat dit “onderzoekslaboratorium” op twee niveaus van waarde kan zijn voor de kunsten.
Voor hem stond het eerste Innovation:Lab-pilotjaar, dat eindigde met Experiences #1, in het teken van netwerken. “We hebben de tijd genomen om ons te concentreren op de basis: gemeenschapsvorming. Ik moest soms extra hard werken om makers ervan te overtuigen dat hun bijdragen een verschil konden maken. Ik had natuurlijk geen idee wat dat ‘iets’ was. In werkelijkheid, Ik heb ze gevraagd om op expeditie te gaan waarvan het einde onvoorspelbaar zou zijn.”
Interdisciplinair
In dat eerste proefjaar financierde en stimuleerde Innovation:Lab zeven concepten, die via een open call werden gekozen.
De concepten werden vervolgens verkend in kleine, uitgebalanceerde teams met mensen uit verschillende vakgebieden.
Deze interdisciplinaire aanpak is volgens Abdelhadi een logisch gevolg van het thema Innovation:Lab. “Nadenken over toekomstig theater vereist aandacht voor technologische, ethische, verhalende en performatieve zorgen. Als je vasthoudt aan traditionele kaders, kun je geen nieuwe inzichten krijgen en, belangrijker nog, kun je het publiek niet bereiken van de toekomst. Dit is geen rocket science, maar er is één enorm struikelblok in dit soort interdisciplinaire samenwerking: elkaars talen leren.”
Hij beweert dat de bemanningen in het begin af en toe tegen wegblokkades opliepen. “In samenwerking met een creatieve codeur, wordt een theatermaker die gewend is om spontaan te werken, gedwongen om een meer systematische aanpak te hanteren. In de andere richting zal de creatieve codeur die alles zorgvuldig van tevoren plant, zijn werktechniek moeten veranderen. en elkaars standpunten accepteren Het gaat niet altijd even goed, maar als de samenwerkingspartners er eenmaal in zijn geslaagd om verschillende ideeën naast elkaar te laten bestaan, ontstaat de nodige dynamiek voor creativiteit.”
Inboorlingen van het digitale tijdperk
Het doel is dat Innovation:Lab zich ontwikkelt tot een locatie waar makers vrijelijk technologische ideeën kunnen ontwerpen en testen. “We willen een plek creëren waar kunstenaars nieuwe ideeën kunnen uitproberen.” Wat ze hier doen, levert misschien niet altijd voor de hand liggende resultaten op. Of beter gezegd: helemaal niet, omdat de uitkomst van effectieve interdisciplinaire interacties niet van tevoren vastligt.”
Dankzij de deelname van Innovation Labs konden onderzoekers dieper onderzoeken hoe (en of) het toevoegen van virtual en augmented reality aan het theater een nieuw publiek zou kunnen aantrekken, met name digital natives.
“Misschien is het onrealistisch om te denken dat je door het inbouwen van nieuwe technologische toepassingen zowel het traditionele theaterpubliek als de internetgeneratie kunt aanspreken. We willen het in ieder geval onderzoeken door het publiek te betrekken en te vragen: “Wat denk je erover na?” waar heb je het vandaan?”
Interdisciplinaire samenwerkingstips van Abdelhadi Baaddi.
Spring niet meteen weg; besteed in plaats daarvan wat tijd om elkaar te leren kennen en over elkaars geschiedenis te leren.
Accepteer dat de uitkomst onvoorspelbaar is en profiteer van de gelegenheid om nieuwe dingen te proberen.
Open source uw inkomsten zodat anderen erop kunnen voortbouwen. Een overvloed aan auteursrechten verstikt creativiteit.
Raadpleeg De Kleine Zeemeermin.
De Kleine Zeemeermin, opgesteld aan onze voorstelling, is
er van alles te doen en te zien in de foyers van de Stadsschouwburg Utrecht! Neem je eigen zeeheks mee, bekijk de foto-expositie, doe een zeemeerminnendansje op de dansvloer, maak je eigen muziek of probeer de technische snufjes uit de voorstelling in het medialab. Kom alvast in de stemming? Geniet van de ‘Ik geef me over’ soundtrack en videoclip!
‘De geheimen van de zee’ is een fototentoonstelling.
In de foyers wordt werk van Nimeto-studenten getoond. Welke thema’s vind je terug in het verhaal van De Kleine Zeemeermin? Wie ben ik precies? Hoeveel zet ik opzij voor mijn wensen en behoeften? Kan ik mezelf zijn? In samenwerking met de Stadsschouwburg Utrecht hebben we studenten van de Utrechtse MBO opleiding Nimeto Styling, Interieur & Vormgeving gevraagd om een serie fotografische beelden en een ontwerp voor een fotostand te maken. Het eindresultaat is te zien in de schouwburgzaal en foyers. Studenten van Media en Communicatie maakten een filmpje over het maakproces, terwijl studenten van Stand- en Decorbouw samen de fotostands inrichtten.
Kijk eens naar je eigen zeeheks!
Wij helpen je bij het ontwikkelen van je eigen zeeheks! Kleurpotloden is te vinden in de schouwburg. Hang je tekening op of stuur je ansichtkaart naar vrienden of familie.
Medialab – live gemaakte animaties en muziek met Makey Makey
In onze presentatie maken we gebruik van technologie uit de game-industrie. Is dit het theater van de toekomst? Probeer het zelf uit in ons Medialab!
Fotospots
Wat zijn je wensen en behoeften? En wat doe je om je hierop voor te bereiden? Maak een foto in een van de fotostands en deel deze op social media met de hashtags #SSBU #TheaterUtrecht #dekleinezeemeermin.
De dansvloer is aan jou om te gebruiken!
Op een grote dansvloer in de Zocherfoyer kun je je eigen zeemeerminnen dansen maken! De muziek speelt en de vloer is van jou!
T-shirts, truien, puzzels en stickers zijn te koop.
Voor aanvang van de voorstelling en via de Theater Utrecht webshop.
Combineer je zoektocht met een volledige HAAI TEA set.
Tijdens je verblijf in Utrecht kun je bij de Zindering van Mevr genieten van een heerlijke maaltijd of een Haai Tea. Dudok. Is het een zoetekauw of een liever hartig situatie? Reserveer een tafel en dompel je op de zee aan de smaken van de Haai Tea menukaart, een speciaal samengestelde Haai Tea menukaart.