Hoe kom je in de opera – Van Wagner tot zingende obers

Category List

Upcoming Event

Half Sane

23

Jul

Mystery Mask

11

Aug

HOE OPERA WORDT ERVAREN?

Opera wordt al sinds de 18e eeuw in het Verenigd Koninkrijk opgevoerd, maar voor velen blijft het hangen in de 18e eeuw en is het het tijdverdrijf van de rijke en snobistische elite. Kunstvormen als opera zijn gehuld in mysterie en mystiek.

Opera is echter nog steeds erg populair en net als het verleden om verschillende redenen – escapisme en een combinatie van dingen waar mensen van kunnen genieten – muziek, zang, acteren, kostuums – plus het kan een sociale gebeurtenis zijn. De belangstelling voor opera groeit, vooral onder het jongere publiek.

Opera is een van de meest allesomvattende kunstvormen – er is meer dan genoeg om iedereen aan te spreken. Alles wat een nieuw publiek kennis laat maken met deze prachtige kunstvorm die ze nog niet eerder zijn tegengekomen, is een fantastische kans.

WAAR GAAT OPERA OVER?

In opera kun je dezelfde emoties vinden die we in ons dagelijks leven ervaren (jaloezie, onmogelijke liefde, verraad, vriendschap, liefdes-plichtconflict…). Door ons te identificeren met de personages en de situaties die ze doormaken, herkennen we in ze maken deel uit van ons eigen wezen. In die zin kan opera een middel zijn om onszelf beter te leren kennen.

De grote emotionele impact die het kan veroorzaken, maakt opera tot een bron van zo’n krachtig intens genot dat zoveel mensen in de wereld ertoe brengt verliefd te worden op deze geweldige uitvoerende kunst.

WELKE OPERA MOET IK VOOR DE EERSTE KEER KIEZEN?

Aangezien er meer dan 2500 opera’s zijn gecomponeerd, is ons advies om bij het “ondiepe einde” te beginnen met het zien van een populaire opera met een groots verhaal en grote deuntjes – Carmen van Bizet, Madam Butterfly van Puccini, The Marriage van Figaro van Mozart.

Ontdek voordat je naar een optreden gaat de verhaallijn, luister vooraf naar enkele van de beroemde aria’s op een opname en je zult het live optreden zoveel meer waarderen.

Er zijn tal van plaatsen om opera te zien, van de meer traditionele operahuizen tot de meer geavanceerde bioscopen en zelfs pubs (Cock Tavern/King’s Head) als je een lager budget hebt.

Je zou versteld staan ​​hoeveel opera je waarschijnlijk al kent:

• “Nessun Dorma” uit Tosca door Puccini – beroemd gemaakt door Luciano Pavarotti voor de FIFA World Cup 1990 – Hoor Puccini’s Nessun Dorma in de films Chasing Liberty, Man on Fire en Bend it like Beckham .

• “Flower Duet” uit Lakme door Delibes – beroemd gemaakt in vrij recente advertenties van British Airways – Hoor Delibes’ Flower Duet in de films The American President, Tomb Raider: The Cradle of Life en Meet the Parents.

• “Lascia Ch’io Pianga” – Rinaldo – Handel – het beroemde reclamethema van Harrods .

• Renee Fleming zingt Un Bel Di van Madam Butterfly in Fatal Attraction

• Ride of the Walkures uit Die Walkure, Wagner – Te zien in tekenfilms en films, en alles daartussenin, zowel kinderen als volwassenen zijn zeer vertrouwd met dit stuk. Voor velen vertegenwoordigt Ride of the Valkyries de stereotiepe grote opera-vrouw versierd met vlechten, gehoornde helm en metalen borstplaat met speer in de hand. Luister naar Wagners Ride of the Valkyries in de films Apocalypse Now, The Blues Brothers en Full Metal Jacket.

Als je een selectie van de “allerbeste opera-aria’s” wilt horen en zien, ga dan naar een populair operagala. Er is normaal gesproken een sit-down maaltijd en wijn en het is een fantastische manier om het beste operarepertoire te horen terwijl u geniet van een heerlijke maaltijd en het is een kans om professionele operazangers van dichtbij te horen en te zien.

Een andere manier om operazangers van dichtbij te horen en te zien, is door zingende obers en serveersters in te huren om uw gasten te vermaken en te verrassen. Ze zijn zeer populair verrassingsentertainment bij huwelijksrecepties, bedrijfsevenementen en privéfeesten.

DE MYTHE VAN VETTE OPERA ZANGERS

Beeld in je hoofd een beeld van een operazangeres. Zoals veel mensen, zie je misschien het stereotype van een dikke dame in een extravagante jurk die het uitstraalt alsof er geen morgen is. Waarom zijn operazangers dik? Of, om nauwkeuriger te zijn, waarom is er zo’n stereotype over operazangers?

Er zijn verschillende theorieën die proberen te verklaren waarom operazangers vaak aangenaam mollig waren. Men stelt dat een grote hoeveelheid vetweefsel rond de stembox (larynx) zijn resonantievermogen verhoogt en dus een aangenamer geluid produceert. De hoeveelheid van dit vetweefsel verschilt van zanger tot zanger. Het is bijna onmogelijk om veel vetweefsel rond de stembox te hebben zonder veel vetweefsel elders op het lichaam mee te nemen.

Een tweede theorie stelt dat operazangers een veel krachtiger diafragma nodig hebben dan normaal om hun stem boven het geluid van een groot orkest in een groot operahuis uit te kunnen steken. Een grote borstholte en een goede beheersing van de longen zorgen voor een geschikte massa om het middenrif tot op zekere hoogte aan te drijven. Een grote lichaamsmassa en een groot lichaamsframe om het te ondersteunen, helpen nog meer, dus er is een enorm voordeel om enorm te zijn.

Er zijn talloze slanke, aantrekkelijke opera- en klassieke zangers, mannen en vrouwen. De “dikke dame die opera zingt” is een stereotype. Zoek maar op Anna Netrebko, Elina Garanca, Kate Royal om er maar een paar te noemen.

Tags :
News
Share This :